REIZEN IN BOTSWANA:
ONTDEK DE SCHOONHEID
VAN DIT VERRASSEND MOOIE LAND

Botswana als jouw vakantiebestemming

11

STAMMEN

11,2

MILJOEN MENSEN

600370

KM²

Explore-Botswana-Reizen-in-Botswana-Neushoorn

Explore Botswana

REIZEN

IN

BOTSWANA

U heeft Botswana gekozen als uw vakantiebestemming. Dat is geweldig! Maar wanneer kunt u het beste gaan? En hoe bereid u zich voor op een vakantie in dit land? Wat moet u van tevoren regelen? En wat zijn handige tips tijdens je vakantie? Wij geven jou een overzicht van de belangrijkste dingen die je moet weten wanneer je naar Botswana gaat.

BESTE REISPERIODE?

Botswana kan gedurende het gehele jaar bezocht worden, toch is het goed om de voor- en nadelen van de verschillende seizoenen in acht te nemen. Tussen november en april is het warm en zullen sommige dagen vochtiger en regenachtiger zijn, echter zijn dit vaak lokale regenbuien die gepaard gaan met onweer. Deze regen maakt het land weer fris, met schitterde groene landschappen tot gevolg.

 

In het regenseizoen trekken dieren verder weg van de waterdrinkplaatsen en verspreiden ze zich meer over de parken. Nog steeds zal je zeker genoeg wildlife zien, maar het is iets moeilijker om de dieren te vinden.
Sommige nationale parken zoals het Moremi Game Reserve zullen over het algemeen erg nat zijn tijdens deze periode en nauwelijks toegankelijk.

 

De lokale herfst (april – mei) en lente (september – oktober) zijn qua weersomstandigheden redelijk vergelijkbaar. Het is droog en de temperaturen zijn gematigder. Vanaf april verliest het landschap langzaam zijn groene kleur. We zijn op weg naar de winter (juni – augustus). Tijdens deze periode migreert het wild naar rivieren en waterholes, waardoor het gemakkelijker is om dieren te spotten. Houd er rekening mee dat de avonden koud kunnen zijn, vooral in het zuiden.

EEN GOEDE VOORBEREIDING

Vaccinaties:
voor Botswana wordt DTP en vaccinatie tegen hepatitis A aangeraden. Malaria komt alleen voor in het noorden van Botswana. Vraag uw lokale zorginstantie voor het meest up-to-date advies over vaccinaties.

 

Visa:
Inwoners van de meeste EU landen hoeven geen visum aan te vragen voor Namibië voor een verblijf minder dan 90 dagen. Dit geldt ook voor Botswana. Echter, controleer altijd of dit van toepassing is voor uw persoonlijke situatie. Let er ook op wanneer u naar deze landen reist, dat u:

 • een paspoort heeft met een geldigheid van minimaal 6 maanden (gerekend vanaf uw vertrekdatum)
 • een bewijs heeft van het bezitten van voldoende financiële middelen
 • een bewijs van documenten voor uw eerstvolgende bestemming in Namibië na aankomst
 • een bewijs heeft van een vliegticket naar de eerstvolgende bestemming na uw vakantie
 • een originele geboorteakte van minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) en een
  toestemmingsverklaring van de natuurlijke ouder(s) indien deze niet met het kind samen reizen.

FINANCIEEL

Dde munteenheid van Botswana is de Pula (BWP). Voor dagelijkse uitgaven is het beter om een portemonnee bij te hebben met wat contant geld, en de rest van de biljetten op verschillende plaatsen uit het zicht te dragen.

 

Vooral wanneer u van plan bent om meerdere dagen door te brengen in een natuurgebied, zoals een nationaal park, wees er dan zeker van om genoeg contant geld bij te hebben.
Ook is het noodzakelijk om over verschillende betaalmiddelen te beschikken wanneer je op reis bent: naast cash is een creditcard (VISA or MasterCard) zeer aan te raden. Er zijn altijd gevallen waarbij niet met een normale pinas betaald kan worden, en bovendien heeft men altijd een creditcard nodig om een auto te kunnen huren.

 

Ook Amerikaanse Dollars of Euro’s zijn altijd goed om bij te hebben voor noodgevallen. In de grotere plaatsen in Botswana zijn er voldoende pinautomaten. Vergeet ook niet om de beveiligingsinstellingen van de pinpassen naar ‘Wereldwijd’ te veranderen – vraag uw lokale bank naar instructies.

LEESTIPS

Er zijn veel goede gidsen over Botswana, zoals de Rough Guide, Lonely Planet en Bradt. Voor die gidsen die specifiek over de natuur van Botswana gaan, kunt u altijd een lokale boekwinkel bezoeken.

VERZEKERING

We raden u sterk aan om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, zodat onverwachte kosten door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval, of voor het vervangen van gestolen of verloren bagage, gedekt zijn. We raden u aan om uw lokale verzekeringsmaatschappij of bank om advies te vragen.

 

Ook is het verstandig om uw zorgverzekeraar te vragen naar de dekking van mogelijke medische uitgaven wanneer er zich lokaal iets voordoet.

IK GA OP REIS EN NEEM MEE:

 • Verrekijker
 • Camera met extra SD-kaart
 • Reisgids / app
 • Gids voor dieren / app
 • Hoofdlampje
 • Pet of hoed
 • CD’s of USB met Afrikaanse beats
 • Bordspellen
 • Waterfles met filter
 • Zakmes

REISTIPS

Fotografie:
Het is gegarandeerd dat u schitterende foto’s zult nemen. Voor de echte professionals is een telelens een must voor ‘wildlife’ fotografie. Onthoud echter een aantal basisregels terwijl u foto’s neemt. Wanneer u een foto wilt maken van mensen, vraag dan altijd eerst om hun toestemming. Op plaatsen die veel bezocht worden door toeristen zullen sommige lokale mensen om geld kunnen vragen. Onderhandel vriendelijk en maak niet stiekem foto’s.

Tijd:
Botswana heeft in 1944 de zomertijd afgeschaft. Daarom lopen de klokken van Botswana tijdens de Europese winter (eind oktober – eind maart) een uur vooruit; terwijl er in de Europese zomer geen verschil zal zijn tussen de Midden-Europese tijd en de Centraal-Afrikaanse tijd (CAT). Vergeet bovendien niet dat er vaste openings- en sluitingstijden zijn in nationale parken en aan de grenzen, dus zorg ervoor dat u op tijd vertrekt of liever arriveert. Vergeet niet dat de af te leggen afstanden langer zijn dan u gewend bent en u niet in het donker wilt rijden.

Fooien:
In hotels en restaurants is het gebruikelijk om een kleine fooi te geven, reken op circa 10%. Ook (taxi)bestuurders en tourgidsen verwachten een kleine fooi. Dit is niet alleen een extraatje, maar is vaak een toevoeging op een laag salaris waarvan vaak een hele familie moet leven. Mensen die je in het openbaar een gunst verlenen, zoals het schoonmaken van de ruiten of het passen op de auto, kun je een kleine fooi geven.

EEN DAG UIT EEN SELF-DRIVE AVONTUUR IN BOTSWANA

 • Word wakker met het geluid van zingende vogels en het gebrul van een verre leeuw, terwijl de eerste stralen van zonlicht de donkere nacht veranderen in landschap met een gouden kleur. Gebruik de hete kolen van gisteravond om een klein vuur te maken voor uw ochtendkoffie en een lekker ontbijt.
 • Klaar voor de dag, maak de auto klaar laat je meenemen door de steeds veranderende landschappen terwijl je geniet van een de ritmische Afrikaanse muziek.
 • Je komt dieren tegen in het wild die zomaar de weg oversteken en met wat geluk moet je zelfs olifanten ‘voorrang’ geven.
 • Aangekomen op de volgende bestemming, neem je deel aan een begeleide gamedrive en zie je veel dieren van dichtbij. Na deze opwinding volgt een verfrissende duik in het zwembad gevolgd door ontspanning met een goed boek onder de schaduw van enorme acaciabomen.
 • Bij zonsondergang toont dit landschap zijn mooiste kant. Neem de tijd om dit natuurlijke wonder van veranderende kleuren te bekijken om te zien hoe schaduwen langer worden; luister naar het gehuil van de jakhals aan het einde van een avontuurlijke dag in Botswana.
 • Tijd voor een diner rond een knisperend kampvuur, aangevuld met fijne Zuid-Afrikaanse wijn of een ijskoud biertje?
 • Eindelijk, volledig tevreden in slaap vallen onder de sterrenhemel en het geluid van tjirpende krekels wetende dat Botswana op morgen wacht, met meer avonturen en onvergetelijke herinneringen.

ETEN

De meeste producten die in Europa te koop zijn kunnen ook gevonden worden in Botswana. De nadruk ligt echter op vlees, waaronder wild (bijv. gemsbok, koedoe en struisvogel), rundvlees en lam. Desondanks zullen vegetariërs zich prima kunnen redden, er wordt vaak een alternatief menu geboden en ook in de supermarkt is er keuze uit verschillende vleesvervangers.

BRAAI
Waarschijnlijk één van de meest gebruikte woorden in zuidelijk Afrika is “braai” (BBQ), een belangrijke sociale gebeurtenis, welke aangevuld wordt met salades, aardappels en een lekker koud biertje. ‘Biltong’ is de meest populaire snack en ligt in bijna ieder dashboardkastje. Het is rauw, gedroogd vlees dat op smaak is gebracht met kruiden. Vanwege de lange houdbaarheid is dit een heerlijk tussendoortje tijdens een safari. Een ander belangrijk gerecht is ‘pap’, gemaakt van maismeel, en gegeten met de hand.

Drinken:
Drink geen kraanwater. Zorg er liever voor dat u voldoende flessenwater bij u heeft: 5L-waterflessen worden verkocht in supermarkten en tankstations. Zuid-Afrikaanse wijn wordt natuurlijk in overvloed verkocht en is van hoge kwaliteit. Er worden lekkere bieren gebrouwen in Botswana.

ELEKTRICITEIT

De netspanning in Botswana is 220/240 Volt. Je hebt een driepoot stekker nodig, welke te koop is in iedere supermarkt. Ook een Europese stekkerdoos is handig wanneer je meerdere apparaten tegelijk wilt opladen. Ook al zijn storingen niet gebruikelijk, zijn een zaklamp of hoofdlampje zeer aan te raden.

MOBIELE GSM TELEFOON:

In de grotere bestemmingen zult u met uw eigen telefoonverbinding hebben, maar tijdens het rijden door Botswana is dit vaak niet het geval. Wanneer u zo veel mogelijk bereikbaar wilt zijn kunt u een lokale simkaart kopen, welke niet duur is en waarop u wekelijks een internetbundel kunt zetten. Bovendien hebben de meeste accommodaties ook Wi-Fi.

De beste manier om Botswana te ontdekken is door met uw eigen voertuig te rijden.