OVER BOTSWANA:
LEES
ALLES OVER BOTSWANA

Lees alles wat je moet weten over Botswana

9

TALEN GESPROKEN

3

PERSONEN PER KM²

300

DAGEN ZONNESCHIJN

Explore-Botswana-Over-Botswana-Leeuw

Explore Botswana

INFORMATIE

OVER

BOTSWANA

Van de moerassige en groene Okavango-delta tot de droge en verlaten Central Kalahari-woestijn, Botswana is enorm divers. Botswana heeft een stabiele democratie sinds de onafhankelijkheid in 1966 en is een mooi, veilig en politiek stabiel land.

GEOGRAFISCHE INFORMATIE

De Republiek Botswana is een geheel door land omgeven land in zuidelijk Afrika, grenzend aan Namibië, Zimbabwe, Zambia en Zuid-Afrika. Het is overwegend vlak met slechts enkele heuvelachtige gebieden.
De Kalahari-woestijn bedekt het zuidwesten van het land, terwijl de Okavango Delta opvalt als een groene oase in het noorden van het land – het is één van ’s werelds grootste deltagebieden.

 

In het centrale gebied bevinden zich de Makgadikgadi-pannen, één van de grootste zoutvlakten ter wereld. Deze pan is alles wat overgebleven is van het enorme Makgadikgadi-meer, dat ooit een groter gebied dan Zwitserland besloeg, maar enkele duizenden jaren geleden opdroogde en bestaat uit verschillende grote componentpannen, waarvan de grootste de Nwetwe Pan, Sua Pan en Nxai Pan zijn.

 

Het laagste punt van Botswana ligt op de kruising van de rivieren Limpopo en Shashe, op een hoogte van 513 en het hoogste punt bevindt zich op Tsodilo Hill, op 1.490 meter.

Het land is verdeeld in vier afwateringsregio’s, die soms onduidelijk zijn vanwege het droge karakter van het klimaat. De Chobe-rivier vormt de grens met de Caprivi-strook van Namibië, welke samen met het aangrenzende moerassige gebied deel uitmaakt van het Zambezi-bekken. Het grootste deel van de noordelijke en centrale regio van het land maakt deel uit van het afwateringsbekken van Okavango.

Het meest oostelijke deel van het land valt in het stroomgebied van de Limpopo. De zuidelijke en zuidwestelijke regio’s, die het droogst zijn, worden afgevoerd door de Molopo-rivier langs de Zuid-Afrikaanse grens en de Nossob-rivier door het Kalahari Gemsbok National Park en zijn technisch onderdeel van het stroomgebied van de Oranjerivier. Maar deze rivieren bereiken de Oranjerivier bijna nooit voordat ze opdrogen, het laatst geregistreerde voorval was in de jaren 1880. De rivieren Chobe, Okavango, Boteti en Limpopo bevatten meestal water, maar de meeste rivieren in Botswana zijn opgedroogd tijdens de droge tijd.

GESCHIEDENIS

In 1837 waren de Afrikaners, naast de oorspronkelijke bewoners, de eersten die het huidige Botswana in bezit namen. Het voormalige Bechuanaland werd onderdeel van het Britse protectoraat in 1885 en dat duurde tot 1966, waarna de Botswana Democratic Party (BDP) werd opgericht en de eerste verkiezingen won. Bechuanaland werd onafhankelijk op 30 september 1966 en Seretse Khama werd eerste president. Bechuanaland werd de Republiek Botswana, een parlementaire democratie.

 

Na de dood van Seretse Khama werd hij opgevolgd door Ketumile Masire en werd Botswana lid van de SADCC (Zuid-Afrikaanse ontwikkelingscoördinatieconferentie). In 1998 wordt Ketumile Masire opgevolgd door Festus Gontebanye Mogae. Hij behoudt deze positie tot 2008, gevolgd door Ian Khama tot 2018, met Mokgweetsi Masisi als de huidige president (2019).

KLIMAAT

Het klimaat in Botswana verschilt per regio en is sterk afhankelijk van plaatselijke neerslag. De neerslag varieert in het binnenland van ongeveer 200 mm per jaar, terwijl dit in het noorden meer dan 640 mm per jaar kan zijn. Over het algemeen heeft Botswana een subtropisch klimaat, maar er kunnen lange droge periodes zijn.

INWONERS VAN BOTSWANA

Momenteel heeft Botswana een bevolking van 2,3 miljoen (2019). Botswana is een van de dunst bevolkte landen ter wereld met een bevolkingsdichtheid van slechts 4 personen per vierkante kilometer. Het voormalige Britse protectoraat Bechuanaland paste de huidige naam aan na de onafhankelijkheid in 1966. De hoofdstad en grootste stad van het land is Gaborone.

 

De bevolking van Botswana bestaat voornamelijk uit de Tswana (79%), een etnische groep die Tswana spreekt, een Bantu-taal. Deze populatie is verdeeld in acht hoofdsubgroepen. Er zijn ook kleine aantallen Kalanga (11%), Basarwa (3%), Kgalagadi en een relatief klein aantal blanken. Hoewel Engels de officiële taal is, wordt de lokale Tswana-taal vaak gebruikt.

VALUTA

De lokale munteenheid is de Botswana Pula (BWP). Pula betekent ‘regen’ in de taal Setswana. Eén Pula is honderd Thebe waard, wat ‘schild’ betekent. De beschikbare munten zijn: 1, 5, 10, 25 en 50 Thebe en 1 en 2 Pula. De beschikbare biljetten zijn 10, 20, 50 en 100 Pula. Tot 1920 werd het Britse pond gebruikt in Botswana, gevolgd door het Zuid-Afrikaanse pond. Uiteindelijk werd in 1976 de Pula geïntroduceerd.

 

Voor uw dagelijkse uitgaven is het altijd belangrijk om een portemonnee met kleinere munten en biljetten te hebben en het is altijd verstandig om de rest van uw geld gescheiden en uit het zicht te houden. Vooral als u meerdere dagen doorbrengt in meer afgelegen gebieden, zoals wilde parken, zal u ervoor moeten zorgen dat u voldoende contant geld bij u heeft.

BETAALMIDDELEN

Verder wordt aanbevolen om een ‘mix’ van betaalmiddelen te gebruiken, waaronder contant geld, een PIN pas en een creditcard (VISA of MasterCard). Er kan altijd een geval zijn waarin u niet met uw normale bankpas kunt betalen. Bijv. u heeft een creditcard nodig om uw auto te huren. We raden ook aan Amerikaanse dollars bij je te hebben voor noodgevallen, die je misschien ook nodig hebt bij het oversteken van de grens naar Zimbabwe.

 

Er zijn voldoende geldautomaten (ATM – Automated Teller Machines) in de grotere bestemmingen van Botswana. Vaak worden er voor transacties extra bankkosten in rekening gebracht. Vergeet ook niet om de beveiligingsinstellingen van uw bankkaarten indien nodig te wijzigen in ‘Wereldwijd’ – vraag uw lokale bank om instructies.

FLORA EN FAUNA

De natuurlijke aanwezigheid van de vegetatie in Botswana is sterk afhankelijk van de regenval. Het grootste deel van Botswana is savanne met slechts kleine delen van dichtere vegetatie. De meest voorkomende bomen zijn de Acacia- en Mopane-bomen. De grootste bossen zijn te vinden in het noorden aan de oevers van de rivier de Chobe. Botswana staat bekend om zijn grote diversiteit aan dieren, de meest Afrikaanse wilde diersoorten zijn hier te vinden. Het land herbergt ongeveer 164 verschillende soorten zoogdieren, 157 soorten reptielen, 80 soorten vis, 550 soorten vogels en talloze soorten insecten.

 

De overheid heeft duizenden vierkante kilometers gereserveerd als beschermd gebied. Sommige van deze beschermde gebieden zijn het Chobe National Park in het noorden, het Central Kalahari Game Reserve, het Moremi Game Reserve in de Okavango Delta en het Kgalagadi Transfrontier Park aan de grens met Zuid-Afrika.

TAAL

De officiële voertaal is Engels, maar hiernaast worden verschillende lokale talen gesproken, zoals Mbukushu, Naro, Subiya, Tswana, Kalanga, Afrikaans, Herero en Birwa.

VISA

U hoeft voor een bezoek van minder dan 90 dagen geen visum aan te vragen voor Botswana en/of Namibië (voor de meeste landen van herkomst). Zorg er in beide gevallen echter voor dat u:
– Een paspoort met een geldigheid van minimaal 6 maanden
– Een bewijs van voldoende financiële middelen
– Een bewijs voor de eerste bestemming na aankomst
– Een bewijs van een retourticket of naar de volgende bestemming na uw vakantie
– Een originele onverkorte geboorteakte wanneer u reist met kinderen jonger dan 18 jaar

GEZONDHEID

Voor Botswana worden vaccinatie tegen DTP en hepatitis A aanbevolen. Malaria komt voor in het noorden van Botswana. Vraag daarom uw plaatselijke gezondheidsdienst om het meest recente advies over vaccinaties en preventieve zorg. Als u uit een gebied met gele koorts komt, is vaccinatie tegen gele koorts ook verplicht.

ECONOMIE

Voor het grootste deel van de bevolking is kleinschalige landbouw en veeteelt de belangrijkste bron van inkomsten. In de meeste gevallen hebben slechts enkele personen binnen een familie een betaalde baan. De rest zorgt voor de boerderij. Het watertekort en een voortdurend gebrek aan voorzieningen hebben de groei van de landbouw vertraagd. Slechts een klein deel van het land wordt verbouwd. Rond de tijd van onafhankelijkheid waren de enige mineralen in Botswana mangaan, goud en asbest.

Sindsdien zijn grote nikkel- en koperbronnen gevonden, evenals zout. Ook zijn er enorme kolenmijnen, bronnen van antimoon, zwavel, plutonium en platinum. De drie diamantmijnen zijn het belangrijkst voor de lokale economie. Deze mijnen vertegenwoordigen één van de grootste diamantreserves ter wereld.

Het grote aantal wilde wildparken trekt veel toeristen aan en vormt daarom ook een belangrijke bron van inkomsten. Vooral de Okavango Delta is internationaal beroemd, een rivier die wordt opgeslokt door de Kalahari-woestijn en daarom een enorm en uniek natuurverschijnsel creëert.

POLITIEK

Botswana is een parlementaire republiek, met een meerdere partijen stelsel, welke opereert onder de grondwet van 1966. Het land wordt geleid door een president, die zowel staatshoofd als regeringsleider is, en dient voor een periode van 5 jaar. De huidige president (2019) is Mokgweetsi Masisi (partij: Botswana Democratic Party). De regering bestaat uit twee kamers: een House of Chiefs, dat uit 15 zetels bestaat en waar de belangrijkste stamleiders positie innemen.

 

De tweede is de Nationale Vergadering, die bestaat uit 47 zetels (40 gekozen, 7 benoemd door de president) met een ambtstermijn van 5 jaar. De belangrijkste politieke partijen zijn de Botswana Democratic Party (BDP), Botswana National Front (BNF), Botswana People’s Party (BPP) en de Botswana Independence Party (BIP).

De beste manier om Botswana te ontdekken is door met uw eigen voertuig te rijden.