Chat with us, powered by LiveChat

Verantwoord Reizen Botswana

DUURZAAM REIZEN DOOR BOTSWANA

Als expert in avontuurlijke individuele self-drive rondreizen in Botswana en zuidelijk Afrika, creëert Explore Botswana kansen voor het beleven van nieuwe ervaringen, het ontdekken van diverse culturen en het vormen van onvergetelijke herinneringen. Onze reizen zijn duurzaam en verantwoord waarbij we streven naar minimale impact op het milieu, respect voor lokale gemeenschappen, behoud van natuur en cultuur. Zo waarborgen we duurzaam reizen, zowel voor nu als in de toekomst.

Self-Drive-Safari-Botswana-Verantwoord-Duurzaam-Reizen

Creëer unieke herinneringen voor het leven, op een duurzame en verantwoorde manier
We begrijpen dat onze activiteiten op een positieve en negatieve wijze invloed hebben op de wereld; positief o.a. door het creëren van (lokale) werkgelegenheid en sociale ontwikkeling, maar we realiseren ook dat onze reizen een negatieve impact hebben op het milieu. Wij hechten veel belang aan het verminderen van de druk die toerisme uitoefent op de natuurlijke en sociale leefomgeving van onze reisbestemmingen en zetten ons in voor een constante verbetering op het gebied van verantwoord reizen én verantwoord ondernemen.

 

Op deze pagina geven we meer informatie over welke lokale projecten door onze klanten en ons (financieel) worden ondersteund en wat wij ondernemen om de CO2-uitstoot van onze reizen te compenseren. Daarnaast geven wij tips over wat je zelf kunt doen om de reis groener te laten verlopen. Verder hebben we een intern milieubeleid opgesteld met allerlei praktische maatregelen en zijn er voor zover mogelijk duidelijke afspraken zijn gemaakt met onze lokale agenten en leveranciers.

 

Onze missie
Onze missie is om jouw persoonlijke reiservaring op een dusdanige wijze te organiseren, zodat deze niet alleen unieke levenslange herinnering creëert, maar ook op een duurzame en verantwoordelijk wijze gebeurt.

ANVR

Om dit te bewerkstelligen, werken we nauw samen met de brancheorganisatie van de Nederlandse reiswereld: de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). Samen met haar leden zet deze vereniging zich in voor duurzaam toeristisch ondernemen (DTO) onder de noemer ´Better Holidays´. Zo hebben alle ANVR-touroperators afgesproken te voldoen aan de ANVR-DTO verplichting. Dit houdt concreet in dat Explore Namibia een DTO-coördinator heeft aangesteld, die succesvol een duurzaam toerismetraining heeft doorlopen. Verder is er een beleidsverklaring en actieplan opgesteld en wordt er gerapporteerd over de activiteiten die worden ondernomen met betrekking tot duurzaamheid.

Travelife

Explore Namibia werkt nauw samen met Travelife. Travelife stimuleert duurzaam ondernemen binnen de reissector. Het Travelife Sustainability Systeem (TTS) is een wereldwijd, onafhankelijk systeem om bedrijven binnen de sector op basis van gelijke objectieve standaarden te kunnen beoordelen. Het onlinesysteem is opgezet voor de evaluatie van leveranciers en bestemmingen op duurzaamheidsaspecten, die zijn gebaseerd op van tevoren vastgestelde Travelife milieu- en sociale standaarden. Ook stimuleren wij onze partners en (toe)leveranciers om actief gebruik te maken van dit systeem.

Self-Drive-Safari-Botswana-Verantwoord-Duurzaam-Reizen

Explore Botswana biedt georganiseerde self-drive vakanties aan. Ga op reis in een volledig uitgeruste huurauto. Onze self-drive safari’s omvatten alles wat je nodig hebt voor een ongelooflijk avontuur. Op maat gemaakt om aan jouw individuele behoeften en voorkeuren te voldoen.

Self-Drive-Safari-Botswana-Verantwoord-Duurzaam-Reizen

Reizen

Self-Drive-Safari-Route-Highlights-Botswana

14-Dagen Safari Reis

Ontdek de fascinerende nationale parken en ervaar de beste dingen die Botswana te bieden heeft.

Self-Drive-Safari-Route-Back-to-Basics-Botswana

20-Dagen Safari Reis

Avontuurlijk kamperen in een daktent. Dichter bij de natuur komen gaat niet.

Self-Drive-Safari-Route-Combi-Namibia-Botswana

21-Dagen Safari Reis

Zoek diversiteit; van ver uitgestrekte savannes tot weelderige groene oases en een overvloed aan dieren in het wild.

Vervoer

Reizen is verrijkend maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2.

 

Lokaal vervoer
Lokale transfers tijdens onze reizen worden uitgevoerd door onze lokale partners. Om te voorkomende dat zij niet met grote halflege bussen rondrijden, wordt er gekozen voor passende kleine lokale bussen passend voor de groepsgrootte.

CO2

Co2 Emissions
By compensating the CO2 emissions of the journey, the same amount of CO2 can be prevented elsewhere in the world. With CO2 compensation we do something in return for the climate and for the local population. We advise travelers to compensate CO2 emissions when booking the flight. If you let Explore Botswana organize your flight, you can indicate this in advance.

 

During a Safari trip through Botswana, diesel-driven 4x4s are usually part of the package. These strong and robust off-road vehicles are necessary for the majority of unpaved African roads but are unfortunately not the cleanest in terms of CO2 emissions.

 

Co2-Neutral Tourism
On the road to CO2-neutral tourism, the Explore Africa Group works closely with the Tourism Supporting Conservation Trust (TOSCO), which has set up its own CO2 compensation program in Namibia: Permaculture organization Eloolo. This initiative offers tourists the opportunity to travel with a ´clear conscience´ by co-investing in planting trees as a means to offset the direct CO2 emissions from vehicles.

 

It is estimated that every liter of diesel emits 2.64 kg of CO2, while a tree can absorb around 100 kg of carbon during its lifetime. For example, to fully compensate a two-week trip of approximately 3.000 kilometers with an SUV or 4×4 (with an average consumption of 14 liters/100 km), one would have to support the planting of 3 trees. The larger the vehicle, the more trees are needed for a CO2 neutral journey.

 

Co2-Compensation
Explore Botswana offers a (partial) CO2 COMPENSATION for your 4WD self-drive journey. We do this by purchasing CO2 compensation units. For every two CO2 compensation units, one native Namibian tree will be planted by the organizations TOSCO en Eloolo.

 

One CO2 compensation unit with a value of Euro 15 is included in your tour with Explore Namibia. This compensates for the emissions of around 500 km of 4 × 4 driving. The purchase of CO2 compensation units is unlimited, but the purchase of two units is already enough for planting one new tree. All trees that have been purchased are planted and maintained at the Moreson School.

Moreson School

De Moreson School is een school voor geestelijk en verstandelijk gehandicapte kinderen De bomen die geplant zijn, zijn voornamelijk fruitbomen, waar de kinderen zelf voor zorgen. De oogst van de fruitbomen zal gebruikt worden als aanvulling op het dieet van de kinderen, maar zal in de toekomst ook als bron van inkomsten dienen, omdat het fruit tot jam en sappen verwerkt zal worden.

 

De kinderen leren koken, hout bewerken, maar zijn ook betrokken bij het maken van bakstenen. Het Moreson School-programma is ontworpen om kinderen een toekomst te geven in ‘eenvoudige’ beroepen. We zijn erg trots om deze speciale school te ondersteunen en we zijn blij met alle te ontvangen steun.

Accommodatie - Afval - Papiergebruik

Accommodatie
Veel accommodaties waar wij overnachten zijn kleinschalig, lokaal en gerund door families. Ook hiermee stimuleren wij de lokale economie. Ook maken wij gebruik van zogenaamde eco lodges en tented camps.

 

Afval
Afvalpreventie richt zich op het voorkomen en beperken van het afval en op het verminderen van de milieuschade van afval. Wij scheiden daarom op al onze kantoren het afval in papier & karton, toners, batterijen, glas en restafval voor recycling.

 

Papiergebruik
Wij werken hard aan het reduceren van papiergebruik. Het aantal te drukken brochures wordt volledig aangepast aan de vraag naar brochures en al het kantoorpapier wordt gerecycled waar mogelijk.

No Place for Plastic

Explore Botswana steunt het initiatief om plastic wegwerpitems volledig uit de keten verwijderd te hebben. Hierbij wordt als eerst gefocust op items die op grote schaal worden gebruikt en die zowel onze medewerkers en gasten kunnen missen, zoals plastic rietjes, bekertjes en roerstaafjes.

 

Maar zelf kan je ook helpen. De kleine flesjes shampoo, lotion en douchegel in de hotelkamer zorgen voor bergen plastic afval. Hoe verfrissend ze er ook uitzien, weersta de drang om ze te gebruiken en zo de productie ervan te blijven stimuleren. Vul thuis herbruikbare flesjes met eigen verzorgingsproducten.

Respecteer Lokale Tradities en Mensen

Respecteer de normen en waarden van de lokale bevolking met betrekking tot kleding en cultuur. Natuurlijk is het jouw vakantie, maar je bent ook een gast.
  • Let erop dat je gepast gekleed gaat in kerken en tempels.
  • Tracht je bescheiden op te stellen bij bepaalde rituelen, zoals begrafenissen, bruiloften, etc.
  • Vraag altijd of je een foto mag maken van degene die je wilt fotograferen.
  • Ding af met humor: afdingen is leuk, maar onthoud dat wat voor jou wellicht een klein bedrag kan zijn, voor de verkoper misschien van essentieel belang is. Ons advies: “Meet in the middle”.
  • Geef geen geld, cadeautjes en zeker geen snoep aan bedelende kinderen: het geeft misschien een goed gevoel, maar we beseffen niet dat we hierdoor meewerken aan een wellicht veel groter probleem achter de schermen. Denk liever eens aan de ondersteuning van een lokaal goed doel of schooltje. Vaak hebben zij deze ondersteuning hard nodig.
  • Koop lokale producten en maak gebruik van lokaal aangeboden services: eet bijvoorbeeld in lokale bars of eetcafés.

Kindermisbruik

Wij steunen actief de ANVR en ECPAT-NL in de bestrijding van kinderprostitutie in vakantielanden. Wij nodigen je uit met ons alert te zijn op het misbruik van kinderen. Als je een incident ziet of iets vermoedt, kun je online (anoniem) een melding maken bij: www.dontlookaway.nl

Tips voor jouw Vakantie

Duurzaam toerisme is niet alleen iets voor reisondernemingen. Je bent als vakantieganger daarbij een onmisbare schakel. Daarvoor is het erg belangrijk dat onze reizigers goed geïnformeerd op reis gaan. In die informatievoorziening wil Explore Botswana graag een actieve rol spelen. Want ook jij kunt een bijdrage leveren aan duurzaam toerisme door tijdens jouw vakantie op verantwoorde wijze van de natuur te genieten en de lokale gebruiken te respecteren:

 

Wees voorzichtig met onze natuur
Het motto voor elke reizende consument zou moeten zijn ‘take only memories, leave only footprints…’ Kijk wat je weggooit. Denk aan het gevaar van vuur in warme en droge gebieden/landen. Recycle waar mogelijk.

 

Verminder het gebruik van natuurlijke bronnen
Neem een snelle douche i.p.v. een bad; hergebruik handdoeken; doe de lichten en de airco uit als je weggaat. Gebruik niet meer water dan nodig is. Water is schaars. Reis met een navulbare waterfles. Neem een eigen waterfles mee en koop geen of zo weinig mogelijk plastic wegwerpflessen. Maak gebruik van lokale vulstations bij de hotels en de restaurants. Gebruik oplaadbare batterijen. Deze zijn lang bruikbaar en dit is op den duur goedkoper maar zeker veel beter als het gebruik van wegwerpbatterijen.

 

Souvenirs uit de natuur
Neem alstublieft geen puur-natuur souvenirs mee. Wilde bloemen of planten, stenen of schelpen moeten blijven waar ze horen. Onder deze categorie vallen ook hardhout, koraal, schelpen, zeesterren, ivoor, bont, veren, huiden, been, tanden, eieren, reptielen en schildpadden. Bij twijfel geldt: niet doen.

 

Wilde dieren zijn er niet om ons te entertainen
Wilde dieren zijn er niet om ons te entertainen. Ga niet naar shows met dieren, maak geen olifantenrit of ga niet op de foto met een aapje. Het lijkt onschuldig, maar helaas gaat aan veel van deze activiteiten veel dierenleed vooraf.

Explore Namibia Education Trust Fund

We vinden het belangrijk om bij te dragen aan de ontwikkeling van Afrika. Hoewel de landen in Zuidelijk Afrika economisch en politiek gezien relatief stabiel zijn vergeleken met andere Afrikaanse landen, is het nog steeds een ontwikkelingsland dat te maken heeft met hoge werkloosheidscijfers en een groot aantal kinderen die niet naar school kunnen gaan.

 

Met ons eigen Explore Namibia Education Trust Fund investeren wij in een betere toekomst voor de jongere generatie in Afrika.

Botswana Reisadvies

Elke reiziger heeft zijn eigen voorkeuren. Heb je hulp nodig bij het plannen van je self-drive reis naar Botswana? Onze ervaren reisadviseurs staan klaar om je te helpen! Samen passen we de tour volledig aan je persoonlijke voorkeuren, wensen en budget aan. We kunnen je op veel verschillende manieren helpen. Ons team van vriendelijke en servicegerichte Tour Consultants is in Europa en Afrika beschikbaar om je te helpen bij het maken van een persoonlijk voorstel voor jouw self-drive rondreis op maat naar Botswana en om al je vragen te beantwoorden.

Botswana Reisadvies

Elke reiziger heeft zijn eigen voorkeuren. Heb je hulp nodig bij het plannen van je self-drive reis naar Botswana? Onze ervaren reisadviseurs staan klaar om je te helpen! Samen passen we de tour volledig aan je persoonlijke voorkeuren, wensen en budget aan. We kunnen je op veel verschillende manieren helpen. Ons team van vriendelijke en servicegerichte Tour Consultants is in Europa en Afrika beschikbaar om je te helpen bij het maken van een persoonlijk voorstel voor jouw self-drive rondreis op maat naar Botswana en om al je vragen te beantwoorden.

Ontdek de ongerepte wildernis van Botswana met onze Self-Drive Safari’s

Self-Drive Reizen Botswana

De reisroutes die wij aanbieden naar Botswana zijn volledig aan te passen aan je wensen. Je kunt deze boeken, of je kunt ze gebruiken als inspiratie om je eigen, op maat gemaakte reis samen te stellen naar Botswana. Bekijk hieronder enkele van onze andere reizen naar Botswana die we hebben samengesteld. Explore Botswana zal er altijd voor zorgen dat je de reis van je dromen beleeft!

Self-Drive Safari’s
Hoogtepunten Botswana
Ontdek de fascinerende nationale parken en ervaar de beste dingen die Botswana te bieden heeft.

Reisduur: 14 dagen (op maat te maken)

Prijs vanaf: €1.079,- EUR

Self-Drive Safari’s
Back to Basics
Avontuurlijk kamperen in een daktent. Dichter bij de natuur komen gaat niet.

Reisduur: 20 dagen (op maat te maken)

Prijs vanaf: €1.779,- EUR

Self-Drive Safari’s
Combi Namibië
Zoek diversiteit; van ver uitgestrekte savannes tot weelderige groene oases en een overvloed aan dieren in het wild.

Reisduur: 21 dagen (op maat te maken)

Prijs vanaf: €1.162,- EUR

Ontdek de schoonheid van Botswana met je eigen Self-Drive Safari!