Over Botswana

AlgemeenMap of Botswana

De Republiek Botswana is geheel door andere landen omgeven en ligt in het zuiden van Afrika. Botswana telt ruim 1,5 miljoen inwoners en grenst aan Namibië, Zimbabwe, Zambia en Zuid-Afrika. Het vroegere Britse protectoraat Bechuanaland nam de huidige naam aan na de onafhankelijkheid in 1966. De hoofdstad en grootste stad van het land is Gaborone.

                     

Geschiedenis

De Afrikaners zijn de eersten die het huidige Botswana ‘onder hun hoede’ hebben, dit was al vanaf 1837. Vanaf 1885 maakt het toemalige Bechuanaland deel uit van het Britse protectoraat. Dit zal dan tot en met 1966 voortduren. Enkele jaren daarvoor wordt de Botswana Democratic Party (BDP) opgericht en wint de eerste verkiezingen. Op 30 september 1966 wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen en Seretse Khama wordt de eerste president. De naam Bechuanaland wordt dan ook officieel gewijzigd in Botswana. Het ambt van premier wordt afgeschaft en Botswana wordt een parlementaire democratie. Nadat de eerste  president sterft wordt hij opgevolgd door Ketumile Masire. En wordt Botswana lid van de SADCC (South African Development Coordination Conference). In 1998 volgt Festus Gontebanye Mogae hem op als president en handhaaft deze positie tot 2008. Vanaf 2008 tot op heden is Ian Khama de heersende president.

 

Geografie

Botswana ligt gemiddeld gezien op een hoogte van circa 1000m en bestaat voor een groot gedeelte uit een dorre hoogvlakte. In het oosten van Botswana is het heuvelachtig. De Kalahari-woestijn strekt zich uit over het zuiden en het westen van Botswana. Door het noordwesten van het land stroomt de rivier de Okavango, alwaar zich een reusachtig moerasland bevindt, de Okavango Delta genaamd.

Swamp

 

Klimaat

Het klimaat van Bostwana varieert per gebied en is afhankelijk van de regenval. Deze regenval varieert in het binnenland van minder dan 20 cm per jaar in het zuidwesten tot ongeveer 64 cm in het noorden. Het klimaat is subtropisch, maar perioden van grote droogte komen dikwijls voor. De nationale parken in Botswana zijn alleen te bezoeken gedurende de droge winterperiode (vanaf mei – oktober).

Weather

 

Bevolking

De bevolking van het land bestaat hoofdzakelijk uit Tswana (79%), een etnische groep die een Bantoetaal spreken. Deze bevolkinggroep is weer verdeeld in acht belangrijke groepen. Er zijn ook kleine minderheden van Kalanga (11%), Basarwa (3%), Kgalagadi en blanken. Hoewel Engels is de officiële voertaal is, wordt er ook nog veel Tswana gesproken. Ongeveer de helft van de bevolking is christelijk. De andere helft hangt nog traditionele religies aan.

Tswana

 

ValutaPula

De pula is de munteenheid van Botswana. Eén pula is honderd thebe. Pula betekent in Setswana regen. Thebe betekent schild. Munten in circulatie: 1, 5, 10, 25, 50 thebe en 1 en 2 pula. Het papiergeld is beschikbaar in 10, 20, 50 en 100 pula. Botswana gebruikte tot 1920 de pond Sterling, dat opgevolgd werd door de Zuid-Afrikaanse pond. In 1961 werden twee Zuid-Afrikaanse ponden omgeruild voor één Zuid-Afrikaanse rand. Uiteindelijk in 1976 werd de pula geïntroduceerd met een omruilverhouding van 1:1. Er zijn weinig of geen banken buiten het gebied tussen Francistown en Gaborone. In verschillende grotere accommodaties kan soms geld bij de receptie gewisseld worden of worden afgerekend met een creditcard. Let wel, De accommodatie kan hiervoor extra kosten voor rekenen. Contante euro's of dollars kunnen gewisseld worden. Kies zoveel mogelijk voor recent uitgegeven kleine coupures.

 

Flora en Fauna

De natuurlijke verdeling van de vegetatie in Botswana houdt sterk verband met het patroon van de regenval. Het grootste deel van het land bestaat uit savanne gebieden. Slechts kleine delen van Botswana zijn bebost. Acacia en mopane bomen zijn de meest voorkomende boomsoorten. Echte dichtbeboste gebieden vind je alleen in het noorden, langs de oevers van de Chobe rivier. Botswana is bekend om zijn grote diversiteit aan dieren. De meeste Afrikaanse wildsoorten zijn er te vinden. In vergelijking met de rest van Afrika is Botswana goed beschermd gebleven tegen stropers. Volgens de statistieken heeft het land 164 soorten zoogdieren, 157 soorten reptielen, tachtig soorten vissen, 550 soorten vogels en ontelbaar veel soorten insecten. De regering heeft duizenden vierkante kilometers van het land gereserveerd als beschermd gebied. Onder de grootste beschermde gebieden vallen o.a. het Chobe National Park in het noorden , Central Kalahari Game Reserve (het op één na grootste beschermde gebied ter wereld), Moremi Game Reserve in de Okavangodelta en het Kgalagadi Transfrontier Park, dat op de grens van Botswana en Zuid-Afrika ligt.

Flora & Fauna

 

Taal

De officiële taal van Botswana is Engels, verder worden er verschillende lokale talen gesproken waaronder Mbukushu, Naro, Subiya, Tswana, Kalanga (150.000 sprekers), Afrikaans (20.000 sprekers), Herero (20.000 sprekers) en Birwa (15.000) sprekers).

 

VisaVisa

Voor inwoners van de meeste landen geldt dat men geen visa nodig heeft. Zo geldt dat voor inwoners van bijvoorbeeld Nederland, België, UK, USA, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, etc. Alle bezoekers dienen wel te beschikken over een paspoort, welke nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast dient met over geldige reis- en verblijfsdocumenten te beschikken en genoeg geldelijke bronnen mee te brengen om het verblijf in Botswana te kunnen bekostigen. Bezoekers kunnen een toeristenvergunning krijgen voor een periode van maximaal 90 dagen per kalenderjaar.

 

GezondheidMalariaMap

Voor een reis naar Botswana wordt een DTP-vaccinatie aanbevolen en in sommige gevallen is ook een bescherming tegen Hepatitis A raadzaam. Als u uit een gele koorts gebied komt, is een gele koorts vaccinatie verplicht. In het noorden van Botswana (o.a. Okavango en Chobe) komt malaria voor. U kunt u zelf beschermen door insectenwerende middelen voor op de huid en op kleding te gebruiken en anti-malariatabletten in te nemen. Sommige medicatie moet u enige tijd voordat u op reis gaat starten en na thuiskomst nog enige tijd doorslikken. Voor advies verwijzen wij u naar uw huisarts of GGD.

 

EconomieDiamond mine

Kleinschalige veeteelt en landbouw is voor het merendeel van de bevolking de belangrijkste bron van voedsel, vaak hebben slechts een paar mensen van een uitgebreide familie een betaalde baan, de rest zorgt voor het vee en de tuinbouwgewassen. Het watertekort van het land en het voortvloeiende gebrek aan voldoende irrigatiefaciliteiten hebben landbouw belemmerd, en slechts een klein percentage van het land is gecultiveerd. De enige bekende mineralen in het land op het tijdstip van de onafhankelijkheid waren mangaan en enig goud en asbest. Sindsdien zijn er grote nikkel- en koperbronnen gevonden, evenals zout en sodaas. Tevens zijn er enorme steenkoolmijnen, evenals bronnen van antimoon, zwavel, plutonium en platina. Toch zijn de drie diamantmijnen van Botswana het belangrijkste voor de economie en zij vertegenwoordigen één van de grootste diamantreserves in de wereld. Ook trekken de vele wildparken veel toeristen aan en zijn daarmee een niet te onderschatten inkomstenbron. Met name de Okavangodelta is internationaal bekend, een rivier die doodloopt in de Kalahariwoestijn waardoor een enorm groot en uniek natuurgebied is ontstaan.

 

PolitiekLogo Botswana

Botswana is een parlementaire republiek meteen meerdere partijen-stelsel, die onder de grondwet van 1966 opereert. Het land wordt geleid door een president, die zowel staatshoofd als regeringsleider is en een termijn van vijf jaar dient. Momenteel is de president Ian Khama, sinds 1 april 2008 (partij: Botswana Democratische Partij). Er is een wetgevende macht die uit twee Kamers bestaat: er is een adviserend Huis van Leiders (House of Chiefs) dat uit 15 zetels bestaat en waarin de stamhoofden van de grootste stammen zitting hebben. Daarnaast is er de Nationale Assemblée, bestaande uit 47 leden (40 gekozen, 7 benoemd door de president) met een ambtstermijn van 5 jaar. De belangrijkste politieke partijen zijn de Botswana Democratic Party (BDP), Botswana National Front (BNF), Botswana People's Party (BPP) en de Botswana Independence Party (BIP).